bedrijfs impressie

Heel houden wat goed is

 

Als kind was Marco van der Sluis (1969) geïnteresseerd in techniek, stroom en sterrenkunde. Type alles uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. In Timmerwerkplaats Finesse komt de passie voor techniek terug in het werken met machines. En in het uitdenken van niet voor de hand liggende oplossingen, wat soms nodig is bij renovaties van oude huizen. Marco: “De uitdaging is dat je niet ziet dat een huis nieuwe ramen heeft, maar dat ze wel het comfort van deze tijd hebben.”

 

Na de MTS had Marco een eigen klussenbedrijf, van waaruit hij af en toe machinaal timmerwerk bestelde bij een timmerwerkplaats. Daar mocht hij al snel zijn producten zelf maken. Dat beviel goed en in 2000 startte hij zijn eigen timmerwerkplaats. Marco: “Ik vind hout een prachtig materiaal om mee te werken, maar de liefde voor het vak zit hem bij mij nog meer in de techniek erachter. Het uitdenken hoe ik iets ga aanpakken. Bijvoorbeeld een erker bouwen in Amsterdamse stijl of van een enkele deur opnieuw een dubbele voordeur maken met oorspronkelijke details als een diamantpaneel.”

 

Oorspronkelijke stijl

De leukste opdrachten vindt Marco het in de oorspronkelijke stijl herstellen van huizen van voor de oorlog. En het uitzoeken hoe hij de oude details weer kan terugbrengen bij nieuwe ramen, deuren of kozijnen. Terwijl ze wel van alle moderne gemakken zijn voorzien, zoals dubbel glas, tochtafdichting en gemakkelijk te bedienen sluitwerk. Zo heeft hij een manier gevonden om tochtprofielen te plaatsen op schuiframen, die in tegenstelling tot andere systemen heel betaalbaar is.

 

Scheve kozijnen

Zijn motto is dat je heel moet houden wat goed is. Daar gaat Marco zelfs zo ver in, dat hij ook scheve ramen of deuren maakt. “Ik ga niet hakken in een kozijn, dat na honderd jaar oud nog steeds niets mankeert. Uit respect voor de oudbouw, pas ik mijn werk daar op aan. Bovendien ziet het er ook beter uit, dan een haaks raam in een scheef kozijn.” Bij het renoveren vindt hij het niet verstandig om voort te borduren op wat er tussentijds gebouwd is. “Ik grijp zoveel mogelijk terug op het oorspronkelijke kozijn en van daaruit bouw ik weer op.”

 

Accoya

Hij werkt vrijwel uitsluitend met Accoya-hout. Dat is radiata pine die verduurzaamd is met behulp van een chemisch proces. Accoya heeft de hoogste duurzaamheidsklasse, vergelijkbaar met teakhout. Daardoor blijven (oer)bossen gespaard en blijft het hout gegarandeerd vijftig, maar naar alle waarschijnlijkheid honderden jaren goed. Marco: “En ik hoef in het najaar nooit meer deuren bij te schaven die ik in het voorjaar heb ingehangen. Door het acetylatieproces ‘werkt’ het hout nagenoeg niet meer. Zo kan ik timmerwerk afleveren dat weer honderd jaar mee kan.”

 

Werkwijze

Alle klanten zijn welkom of ze nu een wc-raampje willen laten vervangen of een hele villa laten renoveren. Marco doet alles zelf, van inmeten tot afmonteren en van ruw hout tot eindproduct. Hij kan het complete plaatje leveren: timmerwerk inclusief glas, hang- en sluitwerk en hardstenen dorpels. Geïnteresseerd? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Hierop ziet u vooraf wat u krijgt, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.